Goedkoop eten.

Eten en drinken. We kunnen niet zonder en geven het meeste huishoudgeld hieraan uit. Een grote kostenpost dus. Hier kan echter ook goed op bespaard worden. De meeste mensen weten wel hoe, maar doen het niet altijd. Hoeft ook niet. iedere dag hetzelfde braadworstje komt je ook al snel de strot uit. Als je echter bewust bent van de producten die je koopt en hoe je ermee om moet gaan kun je heel veel besparen. 


Een nieuwe trend van adverteren met vleeswaren. Normaal heeft de grootverpakking een kiloprijs. Bij reclames adverteert men uiteraard met een lagere prijs. Deze prijs wordt dan ineens wel berekend  per bv 800 gram ipv 1 kilo. Dus waar je denkt dat iets bv 30% goedkoper is, blijkt dit door het veranderde gewicht slechts 10 % te zijn. Niet noemenswaardig dus, maar er tuinen wel veel mensen in. Voor de juiste prijsindicatie is het handig als je dit omrekend naar een kiloprijs. 


We zijn onderweg en het is warm. Een lekker ijsje gaat er wel in. FF stoppen bij het tankstation of ijsboer en een ijsje kopen. Korte tijd later kom je wellicht nog likkend aan je ijsje thuis. Thuis liggen ijsjes in de vriezer voor ongeveer 1/3 van de prijs die je zojuist betaald hebt. Als je heel even de discipline en geduld had opgebracht tot je thuis was had je enorm bespaard.


We kennen het allemaal wel. gekookte aardappeltjes die over blijven. In de kliko ermee. In een restaurant eet je ze echter met smaak op als gebakken aardappeltjes en je betaald er ook nog eens een behoorlijke prijs voor. Verzamel ze in een bakje in de ijskast totdat je genoeg hebt om gebakken aardappeltjes te maken. Ze blijven ongeveer 3 dagen houdbaar.


Kook de rijst. Wel ondertussen de rozijnen of krenten in warm water. Giet beide af en meng door elkaar. Schep de porties in een diep bord of kommetje. Leg er enkele kleine krulletjes boter op en bestrooi het geheel met bruine suiker. Kostprijs 50 eurocent per persoon.
Een gerecht waarmee je alle kanten uit kunt. Het kan als hoofdmaaltijd, tussendoortje of toetje gegeten worden. Kinderen zijn er dol op!
Als er van een ander gerecht rijst overgebleven is dan kun je deze rijst gemakkelijk gebruiken en opwarmen in de magnetron. 


Laat thuis, laten we het gemakkelijk maken. Snel naar de friture om de hoek. Mag ik 4 friet met mayo, 4 frikandellen en 4 kroketten! Das dan 21 euro! Het kan ook anders. We zetten zelf de frituurpan aan en gebruiken van de Aldi 1 zak patat 1,75 euro, 4 frikandellen 0,40 euro, 4 kroketten 1.25 euro, pot mayo 1 euro, en voor verbruik energie en vet rekenen we 1,50 euro. Samen 5,90 euro en dat is ruim genomen. Een besparing van maar liefst 15 euro voor een normaal gezin. 2x thuis bakken heb je zelfs al de aanschaf van de frituurpan terug verdiend! De besparing varieert natuurlijk afhankelijk van de snacks die je erbij neemt, maar de besparing die hebt door zelf de frituurpan aan te zetten is enorm!


De Jumbo biedt de 7 zekerheden. Klik op de banner en kijk wat het inhoud. Een beetje opletten en je kunt hier zo boodschappen gratis meenemen. Vooral de"vers is ook echt vers-garantie" bied veel mogelijkheden! Als je geen cent te makken hebt is dit zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Er zijn zelfs mensen die hier een sport van maken en vele boodschappen gratis krijgen. 


Frisdranken bestaan uit 95% water en de rest zijn geurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen en eventueel wat bubbels. Door te varieren met de hoeveelheden toevoegingen ontstaan er smaakverschillen tussen de verschillende merken. Door reclamecampagnes van grote firma's laat de mens zich aanpraten dat de 1 beter is dan de ander. Omdat de mens zich laat bedonderen kunnen bepaalde merken flink duurder verkocht worden. Neem bv Cola er zijn merken van 1,75 euro en er zijn merken van 0,39 euro. Het is maar wat je gewend bent om te drinken. In het voorbeeld bespaar je op basis van 1 fles frisdrank per week, maar liefst 70 euro per jaar. Laat dus de dure merken links liggen.


Snel klaar en niet duur. Lekkernij voor kinderen!
Mix 250 gram bloem met 2 eieren, snufje zout en halve liter melk in een kom. Daarna bakken maar in een klontje boter.  Bestrooi de pannenkoeken met (poeder)suiker of smeer in met schenkstroop of jam. Kosten 1.50 euro voor 8 pannenkoeken. 
Je kunt ook kant en klare mix voor pannenkoeken kopen. Let dan wel goed op wat je er nog aan toe moet voegen en bereken dit mee in de kostprijs. Bij de 1 hoef je alleen water toe te voegen en bij de ander melk en eieren.
Variatietip: doe een zakje vanillesuiker of geraspte appel door het beslag. De zgn "Oma's pannenkoeken" maak je door wat kaneelpoeder door het basisbeslag te doen! 


Verreweg de meeste reclames in de supermarkt zijn van A-merken. Dit komt door de hoge winstmarges en de korting die winkels hierop kunnen krijgen bij de producent. Deze korting kunnen ze dan doorberekenen in een goede reclame. Als je echter de actieprijs vergelijkt met het huismerk kom je veelal tot de ontdekking dat het huismerk toch nog goedkoper is. Veel mensen kopen echter de reclame, omdat ze denken goedkoper uit te zijn. In werkelijkheid trapt men echter in een verkooptruc! Vergelijk daarom altijd de actie met het huismerk en kijk welke goedkoper is!


Er zijn verschillende supermarkten. De 1 staat bekend als duur, de ander als goedkoop. Je moet echter niet de supermarkten vergelijken, maar de producten. Het kan best zijn, dat bij een dure supermarkt een product goedkoper is. Winkel daarom bij verschillende supermarkten en zorg dat je de prijzen leert kennen van je basisproducten. Schrijf ze desnoods op. Er zit meestal maar 10 cent in, maar als je ziet hoeveel producten je per keer koopt, dan worden die centen al snel euro's!


Een BBQ kenmerkt zich meestal door veel te veel ingeslagen en maar doorvreten. Na afloop wordt er enorm veel in de kliko gegooid. Het kan ook anders. Door een beetje op te letten wat je koopt kun je leuk grillen voor een kleine prijs. Haal gewoon vlees en geen apart BBQvlees. De marinade verhuld meestal het slechte vlees en het is ook nog eens extra duur. 3-4 stukken vlees p.p. is ruim voldoende. Marinade kun je zelf maken door wat kruiden te mengen in een beetje slaolie. Gebaseerd op 4 personen en ingekocht bij de Aldi: krop ijsbergsla 0,40; 1 komkommer 0.40; pot augurken 0.70; blik ananasstukjes 0.70; fles saus 0.75; kuipje kruidenkaas 0.65; afbakbaguettes 0.35. Vlees x4 personen: hamburger vriesvak 0.25; frikandel 0.10: bbqweisswurst 0.30, Kipstuk 0.50; koteletje 0.60. In totaliteit dus 11 euro voor 5 stuks vlees! Tip: Als je een saladebord maakt per persoon heb je niet zoveel nodig! Uit 1 kilo kipfilet kun je 14 mooie kipspiesen maken. Gepofte aardappels zijn lekker erbij en kosten geen drol. Een bak rundvleessalade van 2 euro. De prijs van kolen of gas is buiten beschouwing gelaten, omdat je dit ook kwijt bent als je normaal had gekookt. 


Veel supermarkten verkopen koopzegels aan de kassa. De meeste mensen kopen deze niet. Er zit echter een behoorlijk grote spaarwinst op. Koop daarom deze zegeltjes in de supermarkten waar je regelmatig komt. De kleine investering om de zegeltjes te kopen merk je niet. Heb je een volle kaart, bewaar deze dan voor bv een verjaardagsfeest of een andere feestelijke gelegenheid, waarbij je veel inkopen wilt doen. Zo'n feest doet je dan minder pijn in je beurs.


Een koelkast dient ervoor om producten langer vers te houden. Voor sommige producten geldt dit niet. Brood zal in de koelkast veel sneller uitdrogen, omdat bij die lage temperatuur, het zetmeel in brood het vocht los zal laten! Bewaar brood in een plastic zak in een afgesloten schone broodtrommel. Je hebt er dan langer van en gooit dus minder snel oud brood weg.