Energie & Water

Gas, water en licht zijn zeer grote kostenposten in een huishouden. Het is wellicht het gemakkelijkste wat we ongemerkt verbruiken. Door een beetje bewust ermee om te gaan kun je echter op eenvoudige wijze heel veel besparen hierop. Er zijn duizenden bespaartips die al breed uitgemeten zijn door de overheid en energiemaatschappijen. Die kun je ook op hun websites terug vinden. Hieronder staan echter tips over zaken waar we in een normale huissituatie niet altijd bij nadenken.


Koken kun je het beste met de deksel op de pan. Warmte stijgt namelijk op en zonder deksel zal de warmte snel verloren gaan. Een deksel houdt de warmte vast in de pan, waardoor je de pit lager kunt zetten.


De meeste mensen zetten altijd netjes de tv uit als ze niet meer kijken. De HD-ontvanger, het apparaat wat u nodig heeft om zenders op de tv te kunnen zien, wordt echter meestal vergeten en staat 24 uur per dag aan. Schakel dus ook de HD-ontvanger uit cq.zet hem op standby. Van deze besparing kunt u 3 ledlampen of 2 spaarlampen laten branden... 


Er zijn altijd ruimtes/kamers in huis waar je niet de hele tijd verblijft, maar waar je wel verwarmd. bv slaapkamer en badkamer. Hou van deze ruimtes de deuren gesloten en draai de verwarmingsknop daar bijna dicht. Je kunt deze altijd open draaien als je er langer moet verblijven. Draai ook op je eigen slaapkamer de verwarmingsknopknop bijna dicht als je op bent gestaan en draai hem een uurtje of twee voordat je naar bed gaat weer open.  


Veel mensen gaan na het sporten of werk naar huis om vervolgens thuis te douchen . Dit terwijl er gemakkelijk gedoucht kan worden in de kleedruimtes op het werk of sportlokatie. Dit is dus volledig het geld over de balk gooien. Maak gebruik van de douchemogelijkheden die er elders gratis zijn!


Een verwarmingtiestel dat niet aan slaat verbruikt toch behoorlijk wat energie. Stroom en eventueel gas voor de waakvlam. Hoe je dit uit zet is afhankelijk van het verwarmingstoestel. Vraag dit na en bespaar eenvoudig op je eindafrekening. 


Als je warm water nodig hebt draai je de kraan open en wacht totdat het water warm wordt. Afhankelijk van hoelang de toevoerleiding is, wordt het eerste water, dat nog koud is, weggespoeld door het riool. Je kunt dit eerste schone water prima gebruiken voor bv de waterkoker, het koffiezetappaaraat, planten water geven of de drinkbak van de hond te vullen. 


Een eigenschap van kokend water is dat deze altijd een temperatuur heeft van 100 graden. Op het moment dat water in een pan begint te koken kun je dus de kookpit lager zetten, zodat het water niet meer zo hard kookt/borrelt. Teveel energie blijven toevoeren zal het water alleen maar harder laten borrelen, met alleen tot gevolg dat het water sneller verdampt met kans op overkoken of droogkoken. Velen zetten de kookpit hierom automatisch lager, maar net zo velen laten het water op hoog vuur doorkoken, omdat ze denken dat het dan sneller gaat. Dit laatste is dus niet waar.


Wakker worden, opstaan en dan het raam helemaal open zetten of op kiepstand voor de frisse lucht. Vaak de hele dag. Men vergeet echter vaak dat er onder het raam een radiator hangt die continue warmte vraagt en afgeeft. Deze warmte verdwijnt linea directa door het open raam naar buiten. Dus als je een raam open zet, draai dan de verwarmingsknop dicht!


Planten water geven in de tuin met kraanwater. Doe maar lekker duur. Gebruik een regenton of IBC. Er zijn genoeg bedrijven die plastic vaten weggooien en/of ze verkopen voor een kleine bijdrage in de personeelskas. ff navragen in je vriendenkring en er is vast wel iemand die je hieraan kan helpen. Aansluiten op een regenpijp en je hebt gratis water voor de tuin.


 

Een spoelbeurt van de wc kost 6 liter water. Heb je een bespaarknop 3 liter. In veel oudere toiletten en toiletten van de woningstichting zitten nog oude stortbakken en die verbruiken maar liefst 9 liter water. Heb je zo'n oude stortbak vervang deze dan voor een moderne met bespaarknop of vraag de woningstichting om dit te doen. Kun je de oude stortbak niet vervangen, dan kun je een plastic fles met dop vullen met zand en water en deze in de stortbak plaatsen. Het volume van deze fles zorgt dan voor een waterbesparing. 1 persoon spoelt gemiddeld per dag 6x door. In een gezin kun je dus heel wat water besparen en dat zul je zeker merken op de eindafrekening!


Veel mensen hebben een wasdroger. Uitermate handig en een uitkomst voor mensen zonder tuin, maar ook een stroomvreter! Was droogt echter altijd als je hem ophangt en het beste buiten. Mensen met een balkon kunnen daar ook een lijntje spannen. Hoe snel de was droogt hangt af van de weersomstandigheden. Droogt het niet snel genoeg, dan zal de was gaan stinken. Om dit te voorkomen moet je de was niet te lang laten hangen en halfgedroogde was tijdig naar binnen halen om over de verwarming te hangen of alsnog in de droger te stoppen. De besparing zit hem dus erin, dat je de was eerst gewoon laat drogen en als dat niet helemaal lukt, dan pas ervoor kiest om de droger te gebruiken. Deze doet er dan niet zo lang meer over om de was volledig te drogen. De droger is pure luxe. Je krijgt de was immers ook droog zonder droger!  Zit je krap en iemand biedt je een droger aan, sla deze dan af. Het kost je altijd meer geld aan stroom dan voorheen.