Kinderen

Kinderen zijn ons kostbaarste bezit, maar tegelijkertijd ook ons duurste. We willen ze altijd in de watten leggen en gelukkig zien. Door een slechte financiele situatie lukt dit niet altijd zoals we het graag zouden willen. Hoe meer kinderen er in het gezin zijn, hoe hoger de uitgaven en dan valt er minder per kind te besteden. 

Als ouder doet het vaak pijn als we nee moeten zeggen tegen een kind en vervolgens een teleurgesteld en verdrietig gezicht zien. Er zijn echter een hoop dingen die je kunt doen om weer een glimlach tevoorschijn te toveren. Het hoeft niet eens veel geld te kosten! 

Hieronder tips hoe je kunt besparen op de uitgaven voor kinderen zonder dat dit ten koste gaat van het plezier van het kind!


Als we iets voor onze kinderen doen, willen we dat dit opvalt. Het moet buiten proporties zijn en het liefste wil men zich op de borst kloppen tov anderen. Een kind interesseert dit helemaal niet. Voor een kind moet het leuk en interessant zijn! Vaak zijn dit eenvoudige dingen. Zet dus je eigen ijdelheid opzij en bespaar door naar je kind te luisteren.


Er zijn heel veel gelegenheden waarbij kadootjes gegeven worden. De bekenste zijn toch wel de verjaardag, Kerstmis, Suikerfeest en Sinterklaas. Heel vaak krijgen kinderen iets van prullaria of waarin ze niet gentresseerd zijn en dan beland het ergens in de kast. Als je een verlanglijstje maakt kun je altijd voor dingen vragen die noodzakelijk en gewenst zijn. Je kunt zo voorkomen dat je zelf deze uitgaven moet gaan doen. Er zijn online verschillende websites waar je gratis verlanglijstjes kunt aanmaken. Diverse winkels hebben ook deze optie. 


Speelgoed kost geld en een kind alleen speelt nooit lang achter elkaar met hetzelfde. Er is dus veel speelgoed nodig om een kind alleen bezig te houden. Je kunt de aanschaf van grote hoeveelheden speelgoed beperken door zelf veel met je kind te spelen. Je kunt bv van oude dekens een tent bouwen, samen tekenen, boswandeling maken, knikkeren, fietsen, etc. Allemaal zaken die geen geld kosten, maar die het kind bezig houden en waar het kind ook nog eens zal genieten van de aandacht. Bespaar dus op speelgoed door veel met je kind te ondernemen.


Nu zullen veel ouders ontploffen, want duurzaam speelgoed is ook heel duur. Je kunt veel beter 3 goedkope dingen kopen voor dat geld. Toch is dit niet waar. Duurzaam speelgoed zoals Playmobil, Lego en Barbie is van een dermate kwaliteit, dat het bij normaal gebruik niet kapot te krijgen is. Hoeveel ouders hebben hier niet zelf mee gespeeld en geven deze dingen nu vol trots aan hun kinderen. Het goedkope speelgoed houdt het echt geen half jaar vol. Meestal nog geen maand voordat er onderdelen afgebroken zijn of gewoon kapot zijn. Hoeveel van dit goedkope speelgoed ligt niet ergens nutteloos in een hoek, omdat het kind er niet meer fatsoenlijk mee spelen kan? Met duurzaam speelgoed heb je dit niet en daarom kun je beter duurzaam speelgoed aanschaffen. Het goedkope speelgoed hebben kinderen bovendien toch in overvloed, want dit krijgen ze vaak als kadootje van anderen. Tip: vanwege de goede kwaliteit kun je duurzaam speelgoed ook goed 2ehands kopen zonder je veel zorgen te hoeven maken over de staat.


Kinderen willen graag alles hebben en spiegelen zich meestal aan hun vriendschappen. Ze zullen dus continue om dingen vragen. Door de financiele problemen zul je dus Nee verkopen. Vaak gaat dit gepaard met een smoes of wordt er geen enkele uitleg gegeven. Het kind blijft zitten met de waaromvraag en zal dit op een bepaald moment niet meer accepteren. Door het kind echter, van begin af aan, op een simpele manier duidelijk te maken, dat je het niet kunt betalen, zal er begrip en berusting ontstaan. Het voordeel voor de ouder is, dat je geen dingen gaat kopen om het kind stil te houden en die buiten het budget vallen!


Kinderkleding is niet aan te slepen. Voordat je het weet is je kind er al weer uitgegroeid en moet je de garderobe weer vernieuwen. Een dure aangelegenheid. Op sites als Marktplaats en facebookgroepen worden vaak kledingpakketten van een bepaalde maat aangeboden voor een prik. Doe hier je voordeel mee en haal zo'n pakket op bij je in de buurt. Wel even controleren vantevoren of de staat goed is! De kleren zullen vast niet bijzonder of van een duur merk zijn, maar voor buiten te spelen of naar school is het vast goed bruikbaar. Heb je ergens een heel mooi pakket weten op te halen, schroom dan niet om een bedankje te mailen en te vragen of ze je willen informeren als ze weer een nieuw pakket hebben in een grotere maat! Is je kind eruit gegroeid stel dan zelf zo'n pakket samen, van kleding die nog goed is en biedt deze te koop aan. Zo financier je zelfs het pakket dat je zelf koopt in de grotere maat!


Een kind wil gewoon ergens leuk mee kunnen spelen. De prijs boeit het kind helemaal niet. Let daarom goed op waar het kind interesse in toont. Zo kan het voorkomen dat een emmertje stoepkrijt van een euro, veel leuker is dan de bal van een tientje. Doe hier je voordeel mee, maar let wel op de kwaliteit! Iets dat in mum van tijd stuk is, is immers duur!


ff een boodschap doen een paar kilometer verderop. Of ergens op familiebezoek gaan. Te ver om te lopen. Neem dan de fiets ipv de auto. Bespaar de benzine! Je kind zal het leuk vinden. Lekker fietsen met papa/mama. Als je dit wekelijks 1 keer doet scheelt je dit al gauw 100 euro per jaar aan benzine!


Ongemerkt tellen we een kind heel vaak als een volwassene. Vb1: Je gaat ergens naar toe en neemt je kind mee. Het is niet geschikt voor je kind, maar je moet wel entree betalen of er iets nuttigen. Breng je kind dan gratis bij een vertrouwd persoon onder en bespaar je de kosten. Vb2: Je maakt kant en klare pizza's en geeft je kind ook eenzelfde pizza. Het kind krijgt het niet op en het restant wordt door iemand anders opgegeten. Deze had echter zijn eigen pizza al op en had dus zijn volledige maaltijd al gehad. Maak voor je kind een goedkopere, kleinere pizza, die het wel op krijgt.


Speelgoed is geschikt voor een bepaalde leeftijd. Als het kind te oud ervoor is, wordt er niet meer mee gespeeld. Is het speelgoed nog in goede staat, kun je het nog goed verkopen. Zelfs speelgoed, dat je zelf tweedehands hebt gekocht, kun je weer verkopen, mits je kind er zuinig mee om is gegaan. Een mooi voorbeeld is wel een fietsje. Het is toch optimaal, als je steeds de te kleine fiets kunt verkopen en daarvan weer een groter fietsje grotendeels kunt bekostigen. Let er dus op dat je kind zuinig met de spullen omgaat!


Maak jouw eigen website met JouwWeb